Implantaten

Wat zijn implantaten?
Een implantaat is een kunstwortel. Het is gemaakt van titanium, een metaal dat als lichaamseigen weefsel wordt opgenomen. Er zijn geen allergische reacties op titanium bekend. Om de functie van de tandwortel over te kunnen nemen, wordt het implantaat met een kleine ingreep in het kaakbot gezet.

Wat zijn de voordelen?
Een prothese op implantaten geeft esthetisch het mooiste resultaat. Het is een lange termijn oplossing die zekerheid biedt. De prothese wordt gedragen en vastgehouden door het implantaat systeem waardoor er  geen druk meer op het tandvlees wordt overgebracht, dus geen pijn klachten meer. U kan met een implantaat gedragen prothese veel vrijer functioneren zonder dat u de prothese voelt bewegen.

Hoe worden implantaten aangebracht?
Implantaten worden in de kaak geplaatst door een gespecialiseerde tandarts of door een kaakchirurg. Het is een korte ingreep variërend van 30 tot 90 minuten. De ingreep vindt onder plaatselijke verdoving plaats. Vervolgens vergroeit het kaakbot met het implantaat. Deze ingroeiperiode varieert van vier tot tien weken.

Is de behandeling pijnlijk?
De behandeling zelf gebeurt onder plaatselijke verdoving, dus daar voelt u niets van. Er kan sprake zijn van enige napijn, net als bij normale tandartsbehandelingen. De tandarts/kaakchirurg zal u daar over adviseren en zo nodig iets voorschrijven.

Hoe betrouwbaar is de methode?
Implanteren in de kaak wordt al decennia toegepast. Deze behandelmethode is in loop der jaren steeds verder ontwikkeld. Inmiddels is het een zeer betrouwbare techniek. Alleen in Nederland worden jaarlijks meer dan 100.000 implantaten met succes geplaatst. De overtuigende cijfers van ruim 96% geslaagde ingrepen maakt implanteren steeds populairder.

Hoe lang gaan implantaten mee?
In principe gaan implantaten een leven lang mee. Het succes van de implantaten hangt af van een zorgvuldige mondhygiëne. Net als bij een natuurlijk gebit zijn regelmatige controles bij de tandarts-implantoloog noodzakelijk.

Voor wie zijn implantaten geschikt?
In principe voor iedereen, zowel jongeren als ouderen. Voorwaarden zijn een goede algemene gezondheid en een goede mondhygiëne.

Vergoedt de verzekering de behandeling?
De kosten zijn afhankelijk van diverse factoren. In het behandelplan zet uw tandarts de kosten voor u op een rij. De behandeling van de tandeloze onderkaak met een kunstgebit op implantaten, wordt doorgaans vanuit het basispakket door de ziektekostenverzekeraar betaald. Hiervoor geldt wel een geringe eigen bijdrage.